Szakmaiságot nyomokban sem tartalmaz – elítéljük a Telex és a 444 minden kollegialitást nélkülöző magatartását

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség aggodalommal és felháborodással állapítja meg, hogy a mai baloldali sajtótermékekből a szakmaiság mellett lassan teljesen kiveszik a szakmai szolidaritás is. Élesen elítéljük, hogy a Telex, illetve a 444 magukat újságírónak nevező bértollnokai a kollegialitást teljesen mellőzve, az elkövetőkkel összekacsintva, gúnyos hangnemben adnak hírt arról, hogy egy tüntetésen elhallgattatnak egy munkáját végző újságírót.

Mint ismert, a tegnapi felvonulás résztvevői nem engedték a Hír Tv munkatársának, hogy kérdéseket tegyen fel az egyik szervezőhöz. Az esetről készült felvételeket a 444 “Így kergették el a Hír Tv-t a tüntetők”, a Telex “A diáktüntetés, aminek a végén elüldözték a Hír TV-t” címmel tette közzé. A felvételeken az is látszik, hogy bár egy erősen felindult felvonuló tévedésből először a Telex stábját küldi el melegebb éghajlatra, a sajtómunkások kísérletet sem tesznek arra, hogy kiálljanak kollégájuk érdekében, felháborító közönnyel forgatják az eseményeket.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség egyik legfőbb feladatának a szakmaiság megőrzését, a szabad véleménynyilvánítás és a kérdezés jogának biztosítását tartja. Mindig hallattuk a hangunkat, amikor fenyegetések és atrocitások érték hivatásukat gyakorló kollégáinkat, és tiltakoztunk, amikor egyebek között épp a 444 és a Telex szerkesztőségét érte kibertámadás.

Úgy hírlik, az említett két orgánum munkatársai hamarosan újságíró-képzésbe is fognak, ezért követeljük, bizonyítsák be, hogy legalább a szakma alapjaival tisztában vannak és álljanak ki a hivatása gyakorlása közben molesztált kolléga mellett.

A történtek miatt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség különösen fontosnak tart továbbá minden, a sajtó szerepének jelentőségét érzékeltető megszólalást. Így ebben az esetben arra is utalni szeretnénk, hogy nem azzal van a baj, ha valaki az egyik médiaműhely munkatársainak szerepvállalásával nem ért egyet, hanem azzal, ha ezt nem velük érdemi vitába szállva, hanem őket pocskondiázva próbálja kifejezni. Ennek okán a tüntetés szervezőinek felelősségére is szeretnénk rámutatni, akik a Hír Tv stábja elleni indulatkeltést nem mérsékelni akarták, hanem azt nem csekély elégtétellel vették tudomásul.

Itt szeretnénk felhívni a tüntetés egyik vezérszónoka, Pankotai Lili figyelmét arra is, hogy a Hír Tv munkatársai nem a közmédiának szállítanak anyagot, ahogy ő a megafonba kiabálta. Jelezve: mennyire sajnálatos az a tény, hogy a médiaviszonyokban való teljes járatlanság jelenleg egyáltalán nem képezi akadályát a média nyilvános kritikájának.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA
Pexels képe a Pixabay -en. Nicsak, ki beszél?- Egy példa nélküli állásfoglalás margójára