Tilt és kitilt a szabadság valamikor volt hazája

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborodással értesült róla, hogy az amerikai nagykövetség megtagadta a beutazást Szöllősi György kollégánktól, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, szervezetünk elnökségi tagjától.

Mint a közösségi médiában közzétett posztjában leírta: Szöllősi György sportújságíró, nagykövet, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség európai tagozatának alelnöke a helyi magyar közösség meghívására pénteken látogatott volna az Egyesült Államokba. Programja során megnyitotta volna az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáját, az immár 25., jubileumi Árpád-kupát, helyi kollégákkal, illetve futballvezetőkkel tárgyalt volna, interjút készített volna Gazdag Dániel válogatott labdarúgónkkal, illetve beszámolt volna a Nemzeti Sport olvasóinak a kontinensen kirobbant Messi-őrületről is. Az amerikai nagykövetség azonban elutasította Szőllősi György vízumkérelmét, nemcsak a látogatást meghiúsítva, hanem súlyosan sértve a szabad sajtó működését is.

Szövetségünk mindig is kiállt a vélemény és a tájékoztatás szabadsága mellett. Határozottan elutasítjuk, hogy bármilyen hatalom bármilyen érdekből akadályozza a tisztességes, munkáját végző kollégáinkat hivatásuk gyakorlásában. Különösen felháborítónak és elszomorítónak tartjuk, hogy ez a döntés éppen az Amerikai Egyesült Államokban, a szabadságot és az emberi jogokat egykor fennen hirdető nagyhatalomban született meg egy szövetséges ország állampolgárával szemben. Tiltakozunk a példa nélküli, kirekesztő, a szabadságjogokat súlyosan sértő lépés ellen és felhívunk minden jóérzésű kollégát és szakmai szervezetet a határon innen és túl, hogy emeljék fel szavukat a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága mellett.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA