Most volt elég – Semmilyen profitéhség nem indokolhatja az erőszakot és megalázást

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség megdöbbenve tapasztalja, hogy az RTL kereskedelmi csatorna nemhogy önvizsgálatot nem tartott az alig több mint egy hónapja az alapvető emberi jogokat megsértő műsora miatti felháborodás nyomán, hanem még rá is tudott tenni egy lapáttal: ezúttal élőben közvetítették, ahogy egyik műsoruk szereplőjével erőszakoskodtak.

Mint az kiderült, a Való Világ elnevezésű vállaltan pornográf és alpári műsorszámban az egyik szereplő fizikailag és verbálisan is bántalmazta a másikat. A történtek miatt egy volt szereplő, aki egy videómegosztón reklámozta az adást, szerződést is bontott a csatornával.

Az RTL – nyilvánvalóan jogászai tanácsára – természetesen mosta kezeit, állítva, az erőszak minden formáját elítéli. Erre minden bizonnyal a műsor hosszú hónapokig tartó castingja során is nagy hangsúlyt fektettek. Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy a közleményükben hozzátették: „műsor és a műsorsugárzás jellege miatt” a villában zajló eseményekre nincs teljes ráhatása a készítőknek. Ami nemcsak meglepő és mulatságos, hanem rendkívül aggasztó is – már amennyiben igaz.

A műsorkészítés és -szolgáltatás világos felelősségi rend alapján működő műfaj. Egy adott műsorszámnak, bármilyen platformon is fusson, kell, hogy legyen szerkesztője, felelős szerkesztője, egy csatornának pedig programigazgatója, sőt, vezérigazgatója is, akik mind felelősek a sugárzott tartalomért. Ha egy műsorszolgáltató társaság maga ismeri el, hogy nem tudja befolyásolni, milyen tartalmakat közvetít, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy azokért felelősséget vállalni nem tud, vagyis alkalmatlan a feladata ellátására.

Az RTL nem először szakít hatalmas pénzt emberek megalázásából baloldali médiamágnásainak, de a nézettség- és pénzhajhászás mára alapvető morális határokat lépett át. Az egész újságíró szakma nevében követeljük, hogy ezúttal ne ússzák meg egy bocsánatkéréssel és némi érzékenyítő tréninggel, hanem nevezzék meg és büntessék meg a felelősöket. Kérjük a műsor szerkesztőit, hogy álljanak ellen a pénzmogulok által mozgatott vezetői elvárásoknak, és ne agresszióból, szennyből és kínból építsék fel a műsoraikat. Felszólítjuk a MÚOSZ-t, amennyiben még újságírószervezetnek tartja magát, hogy haladéktalanul indítson etikai vizsgálatot az ügyben.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA
Censor icons created by Freepik - Flaticon http://tordaibence.hu/photo.html, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons Nem félni! – A Magyar Nemzeti Médiaszövetség reagálása a sajtószabadságot...