Ami nem fér bele – Tiltakozás a sajtószabadságot ért durva támadás ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség végtelenül szomorúnak és mérhetetlenül aggasztónak találja az ATV stúdiójában péntek reggel történteket. Szövetségünk felháborítónak tartja, hogy baloldali politikusok nem először támadják durván a szabad sajtó működését és kiáll a Pesti Srácok újságírója és az ATV szerkesztői mellett.

Mint ismert, az ATV reggeli műsorában Ferencváros polgármestere nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, ócska, fizetett propagandistának nevezve a munkáját végző újságírót. Élesen bírálta az ATV szerkesztőit is, amiért „a Pesti Srácok ebben a stúdióban egyáltalán lehet”, egyszerre fenyegetőzve és tiporva bele a sajtó és a szerkesztés szabadságába.

Bizonyára fáj a baloldalnak, hogy már nincs az MSZMP Központi Bizottsága által ellenőrzött sajtó, hogy már nem csupán a MÚOSZ az egyetlen újságírószervezet Magyarországon és már nem ők mondják meg, hogy mi az újságírás, és ki az újságíró. Minden bizonnyal kényelmetlen Ferencváros baloldali polgármesterének, hogy egy televízióműsorban nem csupán számára kedvező kérdéseket tesznek fel neki. Szövetségünk határozott álláspontja szerint ugyanakkor a megbélyegzés, kirekesztés és fenyegetés nem lehet alternatíva egyetlen politikus előtt sem.

Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy ez az akció egybeesett az Európai Parlament magyarországi sajtószabadságot vizsgáló sokadik delegációjának látogatásával. Éppen ezért nem véletlen az sem, hogy a baloldali polgármester felszólalt a közmédia épülete előtt aznap este szervezett megmozduláson is. A gépezetbe azonban valahol porszem mehetett. A polgármester figyelmét elkerülhette a magyar sajtó szabadságát erős előítéletekkel vizsgálni érkezett bizottság vezetőjének nyilatkozata, miszerint „a média a demokrácia negyedik alappillére, a működőképes demokrácia elengedhetetlen feltétele, ezért garantálni kell a függetlenségét”. Ebbe az alaptételbe ugyanis egyáltalán nem fér bele, hogy egy egész kerületet képviselő városvezető minősítsen, negligáljon és burkoltan fenyegessen újságírókat és szerkesztőségeket.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ismételten felszólítja a baloldali politikusokat, hogy biztosítsák a kérdezés, a szerkesztés és a véleménynyilvánítás szabadságát, és ne avatkozzanak bele a független sajtó működésébe sem kirekesztő minősítésekkel, sem fenyegetéssel. Az ügyben érintett kollégáinkkal szolidaritást vállalunk, és erre hívjuk fel valamennyi jóérzésű újságírót és érdekvédelmi szervezetet.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA
Image by rawpixel.com on Freepik