Kamu folytán került ellenséges tűz alá a Megafon – avagy a Média1 esete a szakmaisággal

Kínos és árulkodó hibába szaladt bele a baloldali Média1, amikor egy paródiaoldalon közzétett képernyőképből kreált valósnak tekintett, a jobboldali média működését lejáratni próbáló hírt. Amint az ismert, a főleg a jobboldali sajtó lejáratásával foglalkozó blog egy, a közösségi médiában elterjedt, állítólagos megafonos bakit „dokumentáló” fotó alapján tett közzé a Megafon egyik vélt munkatársának súlyos hibájáról szóló hírt. A „Véletlenül a központból jövő utasítást is kiposztolta a Megafon egyik tagja, amikor Magyar Pétert támadta” című, azóta helyesbített bejegyzésről érdekes módon éppen a Telex rántotta le a leplet, rámutatva, hogy csupán egy összeollózott mémről van szó, amelyben minden valós alap nélkül állították be Kötter Tamást egy központi akaratot levezényelni próbáló médiaszemélyiségnek.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség többször is kinyilvánította már, hogy a politikai elfogultság nem írhatja felül a szakma alapvető szabályait. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az újságírás etikai normáinak betartása mellett az újságírók feladata forrásaik alapos vizsgálata. Különösen fontosnak tartjuk ezt az az új média korában, amelyben már szinte minden képet, hangot és állítást lehet manipulálni. Ezekben az időkben határozottan felértékelődik a szakmai normákra szigorúan hagyatkozó professzionális szerkesztőségek munkája.

Valljuk, hogy az írott szónak teremtő ereje van és szeretnénk hinni, hogy ennek felelősségét még a baloldali médiazsoldosok is érzik. Szövetségünk eltökélt szándéka, hogy érvényt szerezzen a szakmai normáknak a változó médiavilágban is, és erre szólít fel minden, magát újságírószervezetnek tituláló alakulatot. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ezúton fejezi ki szolidaritását a hamisan hírbe hozott kollégákkal és a Megafon egész csapatával.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA