A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tiltakozik az M1 hírcsatornát ért támadás miatt

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal figyeli az utóbbi napokban a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot. Visszautasítjuk a liberális médiumok által alkalmazott kettős mércét. Felháborítónak találjuk, hogy egyeseknek az jelenti a demokrácia hanyatlását, ha a médiában az éremnek nem csak az egyik oldalát mutatják meg. A szakmai szolidaritással ellentétesnek tartjuk, ha bárki a sajtó szabadságát csak saját szerkesztősége esetében hajlandó követelni.

Franziska Tschinderle osztrák újságíró kérdésbe bújtatott állításokkal fordult a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához. Megkereséséből nyilvánvalóan kiderült, hogy a tudósításában euroszkeptikus, szélsőséges, sőt valamely ismeretlen okból antiszemita képződménynek tekinti azt a formálódó európai szövetséget, amelyről egy háromoldalú budapesti politikai találkozón esett szó. A képviselőcsoport a kérdések elfogultsága miatt nem válaszolt. Az osztrák újságíró eljárását feldolgozó M1 Híradó anyaga nyomán kitört felháborodás viszont már diplomáciai hullámokat vetett.

Szövetségünk elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja. Kiállunk a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett, akkor is, ha az együtt jár egy másik szerkesztőség vitatható munkamódszerének bírálatával.

Hisszük, hogy a szabad, akár kritikus kérdések nem keverendőek össze egyes politikai erők által megfogalmazott prekoncepciók kérdésbe bújtatott megfogalmazásával.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség többször is kiállt már a sajtó- és a tájékoztatás szabadságának érdekében. Visszautasítottuk azt a sajnálatosan elharapózó baloldali gyakorlatot, amely ellehetetlenítéssel fenyegeti meg a vele nem egy véleményen lévő, munkájukat végző újságírókat. Aggodalmunkat fejeztük ki, hogy Németországban kirúgnak egyébként kiválóan dolgozó szakembereket azért, mert politikai kérdésekben elmondják a véleményüket.

Felléptünk és a jövőben is fel fogunk lépni a szakmánk minden alapját nélkülöző, elfogult és manipuláló sajtóanyagok ellen. Az osztrák újságírónőnek pedig javasoljuk: ha etikátlan és elfogult sajtóterméket keres, forduljon a Deutsche Welle csatornához, ha pedig jogállamisági aggályai vannak, keresse a Hertha BSC vezetését.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA
CC BY-SA 4.0, Link