Mi a lényeg? – Tiltakozás az ezalényeg.hu eljárása ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség megütközve vette tudomásul, és az egész újságírószakma nevében elítéli, hogy az ezalényeg.hu híroldal közvéleménykutatásnak beállított kampánykérdésekkel állampolgárokat zaklat telefonon.

Ez az akció nyilvánvaló visszaélés azzal az amúgy létező gyakorlattal, melynek során egy-egy sajtótermék megbízásából komoly cégek komoly felmérést végeznek, s ezek eredményeit egy komoly cikkben a megrendelő médiaműhely feldolgozza, majd a nyilvánosság elé tárja. Az ezalenyeg.hu eljárása csak formájában emlékeztet erre a gyakorlatra, így valójában nem más, mint az újságírás fedőtörténetével leplezni próbált, de valójában leplezetlen hangulatkeltés. Ezekkel a hangulatkeltő eszközökkel operáló, irányított válaszlehetőséggel a hírportál minden jel szerint az ellenzéki szavazók politikai véleménybuborékába kíván betörni, s abból a körből igyekszik egyrészt olvasókat toborozni, másrészt személyes adatokat gyűjteni.

Bármennyire hihetetlen az ezalényeg.hu tulajdonosai és szerkesztői számára, de a sajtóra hazánkban szabályok vonatkoznak. Minden médiaiskolát végzettnek ismernie illene a vonatkozó szabályozást, amelynek lényege, hogy a sajtótermék célja „szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül.”

A lényeg tehát, hogy egy magát hírportálként aposztrofáló sajtótermék portfóliójába nem férhet bele, hogy manipulatív kérdésekkel direkt politikai kampányt folytasson, nem csupán azért, mert ezzel az esetleg zászlajára tűzött, de mindenképpen elvárható hitelességét ássa alá, hanem azért is, mert félrevezeti az esetleges olvasóit és a megkérdezetteket is.

Az ezalényeg.hu kísérlete nem egyszerűen példátlan a magyar és talán a nemzetközi sajtóban, hanem egyszerűen elfogadhatatlan, tekintettel arra is, hogy a hírportál eljárása annak gyanúját is felveti, hogy a begyűjtött személyes adatok jogszerűtlen továbbítása is megtörténhet.

Hisszük, hogy a sajtó szerepe a tájékoztatás. Hisszük, hogy ez nem mosható össze manipulatív telefonos kampányokkal. Szeretnénk hinni, hogy az újságírás a szakmai alapokat ismerő, képzett, felkészült emberek hivatása, bármilyen világnézetet valljanak is. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség az egész újságírótársadalom nevében kikéri magának az említett oldal eljárását. Ez most a lényeg.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA
camilo jimenez / Unsplash