Tiltakozunk a Deutsche Welle manipulációja ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleménye a német közmédia propagandafilmje miatt

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elítéli, hogy a Deutsche Welle német közszolgálati televízió újabb, ezúttal minden szakmai és etikai határon túllépő propagandafilmet készített Magyarországról.

A Fokus Europa című műsorban adásba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen. Csak remélni tudjuk, hogy a német köztévé vezetője által a magyar választások előtt egy évvel beígért magyar nyelvű anyagok betartják majd az alapvető szakmai és műfaji követelményeket, és nem köszönnek vissza letűnt, sötét korszakok elborzasztó propagandafilmjei.

A Deutsche Welle szerkesztőinek – saját bevallásuk szerint – a magyar média sokszínűségének javítása a céljuk.

Ha ez így van, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyiben jelenti a magyar média sokszínűségének javítását az, hogy német kollégáink minden kritika és keresztkérdés nélkül a magukévá teszik azt a teljesen önkényes megállapítást, hogy a Várnegyed újjáépítésével a magyar kormány éppen az 1944-es állapotok visszaállítását célozza. Felmerül a kérdés, hogy miféle sokszínűséget javít az, hogy a V. Naszályi Márta kerületi polgármester, s nem mellesleg ellenzéki, PM-es politikus által előadott rémlátomást a német kollégáinknak eszük ágában sincsen véleményeztetni a Nemzeti Hauszmann Program bármelyik illetékesével. Nem: innentől fogva számukra az a szakmai evidencia, hogy a magyar kormány az 1944-es állapotokat akarja visszaállítani. Talán nemcsak építészetileg, hanem politikailag is – sejtetik ezzel szakmailag felfoghatatlanul egysíkúan a német televíziósok. Tudomást sem véve arról az evidens tényről, hogy a magyar kormány már csak a Magyar Alaptörvény szövege szerint sem törekedhetne ennek a rossz emlékű korszaknak a rehabilitálására.

„Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk” – fogalmaz az Alaptörvény, amelyet V. Naszályi Márta talán nem szível, de amelynek szellemét a Deutsche Welle munkatársainak is illő lenne ismernie.

Aztán felmerül a kérdés, hogy miért a magyar média sokszínűségének javítása az, hogy egy jól láthatóan megrendezett jelenetben V. Naszályi Márta véletlenül épp egy olyan járókelővel, s egyszersmind budai polgárral találkozik össze, aki nem más, mint Wágner Tamás, az MTI korábbi társadalompolitikai rovatának szerkesztője, aki ilyen módon nem egyszerűen egy elfogulatlan járókelő, hanem a média beépített embere. Akiről viszont ezt a tényt a műsor készítői gondosan elhallgatják.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség helyénvalónak tartja ugyan a média sokszínűségét, viszont a médiaszakma alapvető normáinak betartását nemcsak saját tagjaitól várja el, hanem ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA