Tiltakozunk bizonyos kereskedelmi médiumok szereptévesztése és kettős beszéde ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség megütközéssel fogadja, hogy az utóbbi időben egyes kereskedelmi médiumok körében tapasztalt szereptévesztés mára állandósult és ezen médiaszolgáltatók alapvető feladatuk, a tájékoztatás helyett egyre inkább a direkt politizálást választják.

„Mi nem politizálunk. Biztos akad, aki ennek örül, mások szomorúak lehetnek miatta, de mi nem veszünk részt közéleti vitákban. Két dolgot csinálunk: tájékoztatunk és szórakoztatunk. Nem a mi feladatunk alakítani a politikát.” Alig két hete nyilatkozta ezt az RTL Klub vezérigazgatója. Mostanra kiderült: hazudott.

Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója

Homoszexuális szervezetek felhívására most az RTL Klub csatornája és több, milliós elérésű tartalomszolgáltató közösen tiltakozik a pedofília ellen alkotott törvény miatt.

Régóta vártuk, hogy a magát vezető kereskedelmi csatornának nevező RTL Klub valamiféle önszabályozásba kezd, azaz: nem sugároz embereket megaláztatásba és nyilvános szexuális aktusba sodró valóságshow-tartalmakat, nem reklámoz korhatáros filmeket nem korhatáros sávban, nem közvetít homoszexuális propagandát a közéletinek kikiáltott műsoraiban, és nem a balesetekre és gyilkosságokra alapozza hírműsorait. Hiába vártunk minderre.

Hiába vártuk azt is, hogy a csatorna közéleti- és hírműsoraiban felemeli-e a szavát, amikor Magyarországon politikusok újságírókat fenyegetnek. Reméltük, hogy az RTL Klub elítéli egyes külföldi médiumok hazánkat lejárató manipulatív anyagait. Nem tette meg, mert a nézettség és a bevételek hajszolása számukra ennél sokkal fontosabb.

A gyermekek védelme közös ügy, amit nem befolyásolhat anyagi érdek egyetlen médiumban sem. A gyermekek lelkének tönkretétele soha nem lehet igazolható bevételi forrás. Soha senki nem bocsáthat meg azoknak, akik aljas anyagi érdekből elveszik gyerekeink boldog gyerekkorát.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ezért felszólítja a most tiltakozó médiumokat, hogy térjenek vissza a szakmai és erkölcsi alapokhoz, és hagyják békén a gyermekeket. Minden lehetséges eszközzel és minden meggyőző erőnkkel azon vagyunk, hogy megértessük szereptévesztésbe feledkező kollégáinkkal, hogy a gyermekekért vállalt felelősségnek a médiában is az a megfelelő útja és módja, hogy a gyermekek szexuális nevelését kizárólagosan a szülők dolgának tekintjük. Egy olyan feladatnak, amit a szülők helyett nem végezhet el sem az állam, sem a média, sem egyetlen civil érzékenyítő program.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ezért hangsúlyosan a tiltakozó médiumok figyelmébe ajánlja azt a tényt is, hogy az általuk vitatott szabályozás tényleg csak a kiskorú gyerekek védelmét tartja szem előtt – tekintve, hogy Magyarország szabad állam, ami azt jelenti, hogy szexuális értelemben is az. Aki nagykorú, az olyan szexuális identitást választ magának, amilyet csak akar.

Éppen ezért van óriási jelentősége annak, hogy a gyermekeinket viszont békén kell hagyni. Ahogy a magánélet intim tereiben, úgy a média nyilvános tereiben is. Aki ezt nem érti meg, az nemcsak annak felismerésével adós, hogy ez az új szabályozás mennyire a gyermekek pártján áll, hanem azzal is, hogy ez az új szabályozás mennyire a szülők jogait helyezi előtérbe.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA