Közszolgálat holland módra – avagy a manipuláció mocskos művészete

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség mély szomorúsággal látja, hogy ismét egy magát közszolgálatinak nevező európai televízió rendelte alá a szakmaiság elveit a tudatos manipulációnak. Ezúttal a holland köztévé érezte úgy, hogy saját előre kitervelt mondanivalóját a neki nyilatkozó magyar külügyminiszter szavait etikátlanul átszabva támaszthatja alá.

Amint az ismeretes, a holland köztelevízió Szijjártó Péter magyar külügyminisztertől kért interjút. A magyar politikus nekik nem tetsző erős mondatait azonban a szerkesztők kivágták és a saját narrációjukkal helyettesítették, így erősítve az előre kitervelt mondanivalót.

Szövetségünk mindig is kiállt a sajtó és a szerkesztői szabadság mellett. Többször hangsúlyoztuk azonban azt is, hogy az újságíró korlátozás nélkül végzett munkája nem keverhető össze a tudatos manipulációval. Ez ugyanis nem szerkesztői szabadság, hanem tudatos és aljas manipuláció csupán.

Az MNMSZ felemelte a szavát, amikor német közszolgálati csatornák próbálták meg manipulatív felvételekkel és hamis állításokkal befeketíteni Magyarországot. Nem hallgathatunk most sem: felszólítjuk a holland köztelevíziót, hogy fejezze be a manipulációt, térjen vissza a szakmaiság és a közszolgálatiság alapelveihez, és adja le vágatlanul a magyar külügyminiszterrel készült interjút.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA