Balogh László: a következő cél a magyar kultúra megerősítése lesz

– Nyernünk kell ahhoz, hogy túléljünk – közölte Balogh László Visegrádon, a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón elmondott nyitóbeszédében a külhoni sajtó képviselőihez szólva. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának az elnöke a Kárpát-medence tudósítóihoz szólva rögzítette: nem hagyunk cserben senkit – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Mint mondta, cselekedni kell, ahogy tették az elmúlt időszakban is. A saját életútját felidézve közölte, hogy a Rákosi-, valamint a Kádár-korszakban is hittanórára jártak.

– Kialakult még az 1970-es évek végén, hogy szembemegyünk a kommunistákkal, és ekkor próbálgattuk azt az orosz szót, hogy szamizdat – emlékezett vissza. Majd leszögezte: hazugság, hogy a későbbi SZDSZ-tagok adták volna ki az első szamizdat anyagot 1981-ben, mivel arra két évvel korábban, a saját házi nyomdájukban került sor.

– Ma úgy tudjuk, hogy konzervatív oldalról senki nem vett részt ebben a folyamatban és társutasok lettünk volna, ami hazugság – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. Ezután felidézte, hogy ma is híres, egykori SZDSZ-es politikusok kifogásolták, hogy a kiadványukon szerepelt a Kossuth-címer. Ám elmondta, hogy mindez nem akadályozta meg azt, hogy együtt dolgozzanak olyanokkal, akik liberálisnak vallották magukat, mert ők is szemben álltak a kommunista rendszerrel. Emellett a rendszerváltás időszakáról szólva felidézte: 1990 után figyelmeztették Antall József miniszterelnököt, hogy a média a jobboldal ellen van, amire a néhai kormányfő úgy reagált, hogy a demokrácia majd megoldja.

A kuratóriumi elnök jelezte: a közmédia átalakítása során nem véletlenül választották a Duna Médiaszolgáltató nevet, mert a rendszerváltás után a Duna Televízión egy nemzetibb hangot lehetett hallani, mint a Magyar Televíziónál.

– A következő cél a magyar kultúra megerősítése lesz – zárta beszédét Balogh László.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA