A Telex esete a valósággal

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elfogadhatatlannak, megengedhetetlennek és felháborítónak tartja azt a hírhamisítást, amit a különböző informatikai elemzések egyre világosabbá és egyre tagadhatatlanabbá tesznek.

Nevezetesen azt, hogy a Telex hírportál minden etikai szabályt megszegve valótlan hírt terjesztett az állítólag Erdélyben elégetett állítólagos levélszavazatokról. Felszólítjuk a Magyarországon tartózkodó választási megfigyelőket, hogy az újabb fejleményekre való tekintettel haladéktalanul végeztessenek el az ügyben egy a magyar sajtóban megjelent informatikai elemzéseket nemzetközileg is validáló vizsgálatot, a nemzetközi újságíró szervezeteket pedig arra kérjük, hogy határolódjanak el az újságírói etika alapvető szabályait sem betartó honlaptól.

Mint ismert, a baloldali hírportál azt a szenzációhajhász álhírt közölte, hogy Erdélyben félig elégett – természetesen a baloldalra leadott voksokat tartalmazó – szavazólapokat találtak. A legutóbb közölt informatikai elemzések nyomán kiderült, hogy a „hírt” februárban, sőt, egyes vélemények szerint már januárban elkészíthették a Telexnél, amelynek főszerkesztője először műszaki hibára hivatkozott, de mostanra világossá vált: hazudott.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség eddig is fellépett az újságírószakma szabályainak semmibe vétele ellen. Felháborítónak tartjuk és élesen elítéljük a hírhamisítást, bármilyen indokból is kerüljön rá sor. „Költő hazudj, de rajt’ ne fogjanak” – Arany János sorait idézve felszólítjuk Dull Szabolcsot, hogy vonja le a konzekvenciákat: kérjen bocsánatot és mondjon le.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA