Vicsek Ferenc távozzon a közéletből

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleménye

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) megdöbbenve értesült Vicsek Ferenc korábbi televíziós műsorvezető-szerkesztő, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége alelnöke szélsőséges, alpári megnyilvánulásáról, amelyre a közösségi médiafelületén ragadtatta magát: „Az MLSZ túljárt a FIFA eszén, rasszista fiatalkorúakkal töltötte meg a Puskás Arénát, ha már a rasszista felnőtteket kitiltották.” Vicsek, akinek MÚOSZ-alelnökként példát kellene mutatnia a médiában elvárható etikus és felelősségteljes magatartásból megnyilvánulásai során, egyetlen mondattal megbélyegzett jószerével egy egész nemzedéket, rendkívül súlyos váddal illette a magyar–angol Nemzetek Ligája-mérkőzésre az ország minden részéről összesereglő nyolc-tíz-tizenkét éves gyerekek tízezreit. Rasszistának bélyegzett olyan magyar iskolásokat és ifjú sportolókat, akiknek a többsége valószínűleg nem is ismeri ezt a szót, sem a jelentését. Pusztán azért, mert egy futballmeccsen egy részük nemtetszésének adott hangot az ellenfél pályára nem illő politikai demonstárciója láttán, amit számos stadionban rendszeresen kifütyülnek, hiszen nem oda való. Tették mindezt trágárság, vállalhatatlan megnyilvánulások nélkül, olyan hagyományos formában, amellyel futballszurkolók számtalan alkalommal szenvedélyesen, de szalonképesen tiltakoznak, ha például egy játékos sérülést színlel, időt húz, egy játékvezető szerintük tévesen ítél és így tovább.

Felfoghatatlan, hogy egy magyar médiaszereplő, újságíró-szövetségi vezető nem a mérkőzésen fantasztikus hangulatot teremtő, minden jó érzésű ember elismerését kivívó és szívét megdobogtató magyar gyerekeket védi, hanem a brit média szélsőséges megnyilvánulásain is próbál túltenni, és éppen, hogy gyalázza a lelátón varázslatos látványt nyújtó, piros-fehér-zöldbe öltözött fiatalokat, és a védelmére egyáltalán nem szoruló abszurd nemzetközi szankciók és a provokatívan a pályán demonstráló angol játékosok mellé áll (esetleg térdel). Szenvedélye és indulata felfoghatatlan, kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy féktelen dühét a magyar alsó és felső tagozatos általános iskolásokkal szemben fokozta, hogy labdarúgó-válogatottunk egyébként legyőzte Angliát a Puskás Arénában szombat este, s a baloldal egyes közszereplőinek deklaráltan fájdalmas hírt jelent egy-egy magyar sportsiker.

Ha próbálunk is együttérezni a magyar győzelem okozta gyászban Vicsek Ferenccel, példátlan és minősíthetetlen kirohanása a magyar gyerekek, mindannyiunk gyermekei, unokái, testvérei, unokatestvérei ellen védhetetlen, amire a legfőbb bizonyíték, hogy azóta ő maga is törölte a posztot, tehát már ő is elhatárolódik saját elfogadhatatlan szavaitól. Ez azonban nem elég. Aki ilyet tesz, az távozzon a közéletből, a médiából és a baloldali MÚOSZ-ból is, ha lehet, azonnal.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA