A stílus maga az ember – Az MNMSZ elítéli Arató András irományát

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség visszataszítónak, felháborítónak tartja és határozottan elítéli a Klubrádió igazgatósági elnöke által a rádió honlapján közzétett bejegyzését.

Arató András egy viccesnek szánt irományában a szakma és a jóízlés minden szabályán átlépve minősíthetetlenül sértő stílusban írt a lemondott köztársasági elnökről és a volt igazságügyi miniszterről. Az eredetileg „Kurvák cseréje” címet viselő, aztán óvatosságból átcímezett, de hangvételében még mindig ugyanolyan alávaló fércdolgozat kocsmai stílusban, minősíthetetlen hangvételben ír a két távozó politikusról, nőiségükben külön és kifejezetten megalázva őket.

Ennek a minősíthetetlen fröcsögésnek a jogi értelmezése számunkra nem lehet kérdéses: tudjuk, hogy elvben ugyan egy közéleti szereplőnek hivatalból többet kellene elviselnie, mint egy átlagembernek, de amikor egy vélemény ennyire indokolatlanul és alávalóan bántó, akkor már valóban azt kell meg állapítanunk, hogy túljutottunk a normalitás minden határán. Amit Arató András művelt, azt liberális körökben egyébiránt toxikus maszkulinitásnak szokták titulálni. Szövetségünk kíváncsi arra, hogy a női egyenjogúság és a női méltóság felkent harcosai – legyenek azok hivatásos pártpolitikusok vagy civil mozgalmárok – most is meg mernek-e szólalni elveik védelmében. Mi arra biztatjuk őket, hogy igenis tegyék ezt. Követve azt a példamutató tisztességet, amellyel épp az Arató által besározni kívánt két politikus, Novák Katalin és Varga Judit viselkedett egy rendkívül nehéz, embert próbáló helyzetben.

Mi azonban most sem hallgatunk. Szövetségünk számtalanszor emelte már fel a hangját otromba stílusban másokat megalázó cikkek és vélemények miatt. Hangsúlyoztuk, hogy a vélemény szabadsága nem gázolhat el alapvető jogokat és felhívtuk a figyelmet arra, hogy a megalázás es a megszégyenítés semmilyen formában nem szerepelhet egy újságíró eszköztárában. Most azonban nehéz helyzetben vagyunk: ahhoz ugyanis, hogy az írástudók felelősségére emlékeztessünk valakit, az illetőnek legalább nyomokban írástudónak kellene lennie. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség most mégis felszólít minden tisztességes, jóérzésű és valóban írástudó újságírót, hogy a szakma öntisztulásának jegyében határolódjon el Aratótól, a MÚOSZ-t – amelynek Arató természetesen oszlopos tagja – pedig arra, hogy haladéktalanul indítson etikai vizsgálatot az ügyben.

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA
Arek Socha képe a Pixabay -en. Pexels képe a Pixabay -en. Aranytoll a fülbe – Miért hallgat a MÚOSZ Arató ügyében?