A MNMSZ szolidaritási felhívást bocsát ki Veszprémy László Bernát mellett

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség már eddig is élénk figyelemmel kísérte, hogy Veszprémy László Bernátnak a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltjének antiszemitizmusáról és homofóbiájáról közölt, tényeken alapuló munkáját „ismeretlenek” feljelentették a Times of Israel szerkesztőségénél, nem sokkal azután, hogy az megjelent az angol nyelvű izraeli hírportál blogszekciójában.

Úgy véljük, ez a feljelentés azért is érthetetlen, mert Veszprémy László Bernát írása csak közismert tényeket sorakoztatott fel, hogy azok alapján vonjon le következtetést: felsorolta, hogy hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt. Szóvá tette továbbá azt is, hogy Márki-Zay ezen kívül olyan fotót posztolt a Pegasus-botrányt követően Orbán Viktorról, amelyen egy menóra állt – s egyben tárgyilagosan jelezte azt is, hogy ezzel az üzenettel szemben annak idején Frölich Róbert főrabbi is felszólalt már.

Ezt a véleményét a Magyar Nemzeti Médiaszövetség megítélése szerint ráadásul ismert és tekintélyes holokausztkutatóként fogalmazta meg, ilyen módon eleve is kétségtelenné téve, hogy a téma iránti érzékenysége tudományos munkájából is következik.

Ha a feljelentés ténye érthetetlen, akkor az pedig már egyenesen képtelenség, hogy mi lett a cikk sorsa. A Times of Israel Veszprémy László Bernát cikkét az oldalról azonnal eltávolította, s ezt a szerző többszöri érdeklődése ellenére azóta is magyarázat nélkül hagyott cenzúrát a magyarországi baloldali médiaműhelyek – és a magyar baloldalt kiszolgáló civil szervezetek – nemhogy elítélték, hanem lelkesen üdvözölték. Egymással teljes összehangban, az uszító hangra egymást és közönségüket is nemtelen módon felhergelve.

A cenzúrát támogató, Veszprémy László Bernátot elítélő támadások a HVG cikkével kezdődtek, amelyhez hamarosan a Magyar Újságírók Szervezete (MÚOSZ) is közleménnyel csatlakozott – a MÚOSZ-közlemény szellemiségét már az ízléstelen kárörvendésével szinte tüntető, s nem mellesleg magát egy éktelen helyesírási hibával megszégyenítő címe (A FIDESZ média trójai falova elbukott) is tökéletesen kifejezi.

A baloldali uszítás nem volt eredménytelen: a magyar közösségi médiában fenyegető és antiszemita kommentek egész serege jelent meg Veszprémy László Bernát ellen: az egyik poszt alatt az egyik kommentelő ráadásul – minden adatvédelmi szabályt megsértve – a szerző lakcímét és email-címét is közreadta.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség teljes mértékben szolidáris Veszprémy László Bernáttal, s mélységesen egyetért azzal, hogy a meghurcolt holokausztkutató az őt fenyegető kommentek és üzenetek alapján minden szükséges jogi lépést megtesz.

Szövetségünk egyetért Veszprémy László Bernát helyzetértékélésével abban is, hogy a Márki-Zay Péter általa vélelmezett antiszemitizmusáról a figyelmet elterelni próbálva „egy jól kiépült nemzetközi újságírói hálózat gombnyomásszerű akciója” mutatta most meg leplezetlen formában magát, amely sajnálatos módon céljai elérése érdekében még a hazai antiszemita szélsőségesekkel is kész kollaborálni.

Médiaszövetségünk ezen túlmenően mélységes megütközéssel fogadja, hogy ebben az akciósorozatban az újságírószervezetként már régóta nem működő, de most politikai furkósbotként magát mégis megforgató MÚOSZ is tevékenyen részessé vált.

A cenzúra mellett kiállás senki számára nem lehet érdem – de a legkevésbé sem éppen egy újságírószervezeté.

Ha valami, ez végképp nem fér bele egy magát újságírószövetségnek nevező társaság megnyilvánulásaiba. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tehát felszólítja a MÚOSZ vezetését, hogy tegyék közzé, ki és milyen felhatalmazással áll a cikk mögött és a cenzúra mellett a szervezetben. Felszólítjuk egyben a MÚOSZ tagságát, hogy ha van még köztük az újságírásra hivatásként gondoló tollforgató, kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben, hátha kiderül, hogy feljogosította-e a tagság a cikk közlésére a szerzőt.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség az ügy kapcsán egyszersmind szolidaritási felhívással fordul a teljes magyar újságírótársadalomhoz. Arra kérünk minden, a cenzúrát elítélni kívánó kollégánkat, hogy emelje fel a szavát a Veszprémy László Bernátot ért otromba cenzúra, valamint az ezt követő uszító kampány ellen. Kérünk mindenkit, aki szolidaritási felhívásunkat támogatja, írjon támogatását jelezve levelet nekünk neve és munkahelye megnevezésével a nemzetimediaszovetseg@gmail.hu címre.

A támogatók listáját időről időre közre fogjuk adni honlapunkon (nemzetimediaszovetseg.hu). Jogi személyek (szervezetek) esetében magától értetődően így járunk el, természetes személyek esetében viszont a támogató nevét csak akkor adjuk közre, ha ehhez levelében külön is, kifejezett hozzájárulását adja.

Ide írd a cikk címét

Ide írd a cikk tartalmát

MNM © 2018 MINDEN JOG FENNTARTVA